UZUN BİR YOL

Ana sayfa > Yazılarım > UZUN BİR YOL
9.12.2010


Geçen haftaki yazımda bahsettiğim gibi,sporcunun ve ailesinin tenisten beklentilerini ve amaçlarını tam anlamıyla belirlemeleri çok önemli.

Çocuğunu tenise başlatan her velinin tenisten beklentisi farklı olabiliyor.Bazı veliler çocuğunu spor yapma alışkanlığı kazanması için tenis oynatırken,bazı velilerde profesyonel tenisçi olma düşüncesiyle çocuklarını tenis kulüplerine getirebiliyorlar.Sonuçta herkesin kendisine göre bir düşüncesi ve amacı var.Sonuçta ne olursa olsun,şundan eminim ki,çocuk her zaman kazançlı çıkıyor. Tenis hayatının bir parçası oluyor ve ileride hangi mesleği seçerse seçsin,raketi elinden düşürmüyor.

 

Tabiî ki birde bu işin farklı bir boyutu var,ya mesleğini profesyonel tenis oyuncusu olarak seçerse, onu nasıl bir yaşam bekliyor ve profesyonel tenisçi olma yolunda yapması gerekenler neler.

 

Çok fazla değil 3-5 sene önceye kadar profesyonel tenis oyuncusu olma yolu bize çok uzak gelirdi.Çünkü,model bir oyuncumuz yoktu.Sporcularımızın takip edebileceği,arkasından gidebileceği ve örnek alabileceği oyunculara sahip değildik .Şimdiyse durum daha farklı,ATP 90 numara olan bir oyuncuya sahibiz,artık 100’ler kulübünde bir oyuncumuz var ve daha  nice genç oyuncularımızda profesyonel olma yolunda,ülke ülke dolaşıp puan kovalamaya devam ediyor.Peki profesyonel tenis oyuncusu nasıl olunur?

 Çocuğunu profesyonel tenis oyuncusu yapmak isteyen ve profesyonel tenis oyuncusu olmak isteyen genç tenisçiler için bu yolu kısaca size aktarmak istiyorum.

 

  Genç bir oyuncunun kariyer planlaması şu şekilde olmalıdır.Öncelikle kendi ülkesinde gençlerde en iyi iki oyuncusu arasına girebilmek.Daha sonra bölgesel 14 ve 16 yaş ve altı turnuvalarına katılarak yüksek bir bölge klasmanına ulaşmak.Daha sonra ITF gençler dairesel turnuvaları oynayarak,burada en iyi 20 oyuncu içerisine girebilmek.Bu klasman,gençler Grand slam turnuvalarını da içeren, Grup A turnuvaları ana tablolarına direk katılma şansı yaratır.Gençlerde ilk 20’ye giren bir oyuncu ,yılın birkaç haftasında profesyonel turnuvalara katılarak deneyim kazanabilir.

 

 Gençlerde ilk 20’ye girdikten sonra bir oyuncu,prestijli Grup A turnuvalarının yanı sıra,profesyonel klasmanını geliştirmek üzere ,satellites\futures turnuvalarına odaklanmalıdır.

 

Profesyonel tenis oyuncusu olma yolunda bıkmadan, usanmadan ve yorulmadan yola devam etmek gerekir.Bu yol önceden de bahsettiğim gibi,uzun bir yoldur.

 Bu uzun yola baş koyacak oyunculara ve ailelerine amaçlarına ulaşmaları konusunda kararlı olmalarını ve hiçbir zaman yılmamalarını tavsiye ediyorum.Hepsine başarılar ve bol tenisli günler diliyorum.

 

 

123movies