MOMENTUM

Ana sayfa > Yazılarım > MOMENTUM
19.1.2011


 Bir tenis maçının sonucu,her zaman sporcunun fiziksel yeteneğine bağlı değildir.Sporcu,maçı lehine çevirebilmek istiyorsa teknik,taktik,fiziksel ve zihinsel(mental)olarak donanımlı ve güçlü olmak durumundadır.Teniste kondisyonun (fiziksel) öneminden önceki haftalarda bahsetmiştim.Bu haftada,bir tenis maçında sporcunun zihinsel olarak güçlü olmasının ve momentumu kendi lehine çevirmesinin avantajlarından bahsedeceğim.

Öncelikle momentumu tanımlayalım.Momentum maçın akışını kontrol eden,gizli bir güçtür.Maçın içindeki tüm dengeleri,inişleri ve çıkışları  kontrol altında tutar.Momentum sadece teniste değil,tüm spor dallarında mevcuttur.Hatta hayatın içindedir.

Momentum maçın akışını yönlendirir ,durumun sizin lehinize veya aleyhinize geliştiğini hissedersiniz.Peki momentumun sizden yana veya size karşı olduğunu nasıl anlarsınız ve momentumu kullanmayı nasıl öğrenebilirsiniz.

 Momentumun sizden yana olduğu zamanlarda,kendinizi daha rahat hissedersiniz,kontrolün daha çok sizin elinizde olduğunu düşünürsünüz,puanı kaybetme düşüncesi zihninizden silinmiştir,maçı kazanacağınızı düşünürsünüz.

  Momentumun sizden yana olmadığı anlarda ise,maçta hiçbir şey istediğiniz gibi gitmiyor gibi görünür,gereken tüm çabayı gösterdiğiniz halde maçın kontrolü tamamen rakibin elindedir,kendinizi maç içinde tedirgin hissedersiniz,sanki tüm şanssızlıklar sizi bulmaktadır,çıkış yolu bulmak imkansız gibi gelmektedir.

  Kazanıp kaybetmeye bu kadar etkisi olan bir gücü kontrol altında tutabilmek hiç şüphesiz çok önem taşımaktadır.Momentumu kontrol etmek ve kendi lehimize çevirmek için yapmamız gerekenler nelerdir.

 Tenis maçı çok dinamiktir, her an her şey değişebilir. Momentumu kontrol etme adına tüm ip uçlarını ,  fırsatları ve dönüm noktalarını değerlendirmek gerekir.Maç sırasında havanın değişmesi,rakibin taraftarlarından gelen olumsuz tezahüratlar ,rakibin sakatlık molası kullanması,uzun bir oyunun kazanılması veya kaybedilmesi,kolay bir vuruşu kaçırmak gibi oluşabilecek tüm durumlar karşısında ,durumun kontrol altında olduğu düşüncesiyle hareket edebilmek ve maçı kazandırabilecek durumları yaratmaya devam etme çabası momentumun kontrolünde ve bizimle kalmasında oldukça önem taşımaktadır.

 Tüm hayatınızda momentumun sizinle olması dileğiyle,herkese tenisli ve sağlıklı günler diliyorum.

123movies