Bu haftaki yazım

Ana sayfa > Yazılarım > Bu haftaki yazım
27.2.2013


Onlar Daha Çocuk

 23-26 şubat tarihleri arasında  İzmir Tenis İhtisas Kulübünde düzenlenen 8-9-10 yaş hafta sonu turnuvas,ı ilerleyen yıllarda iyi birer tenisçi olacak sporcuların katılımıyla gerçekleşti.Her yerde heyecanları yüzlerinden okunan minik tenisçiler vardı.Bir çok oyuncunun ilk turnuva deneyimini yaşadığı organizasyonda,gerçekten çocukların tenisi çok sevdiklerini ve o ortamda çok  mutlu olduklarını bir kez daha anladım.Tenis gerçekten çocuklar için harika bir spor branşı.Önceki senelere göre tenis ülkemizde oldukça popüler olmaya başladı,tenis oynayan,tenise başlayan bir çok genç sporcu var ve her geçen gün de artmaya devam ediyor.

Bu sporcuların içerisinden,iyi bir programla ve sıkı bir çalışmayla mutlaka çok iyi sporcular çıkacaktır.

Buna sonuna kadar inanıyorum.

Bu gelişim ve değişim içerisinde yıllardan beridir değişmeyen tek şey ‘bazı’ sporcu velilerinin çocuklarına karşı kort içerisinde ve kort dışarısında sergiledikleri tutum ve davranışlar.

Belki bilinçli,belki de bilinçsiz gerçekleşen sporcuyu baskı altına alan,tenisi sadece kazanma ve kaybetme olarak algılayan bir zihniyetin, sporcuların bilinçaltına işlenmesi  hem şimdi hem de  ilerleyen zamanlarda hiçte hoş sonuçlar doğurmayacak.

Tenisi çok sevdikleri her hallerinden belli olan tenisçilerin kendi anne ve babaları tarafından tenisin etik değerleri hiçe sayılarak, sadece kazanma odaklı konuşmaları benim hiçbir zaman anlayamayacağım bir davranış tarzı.

8-9-10 yaş turnuvaları sporcuların tenis maçlarına alışmaları,kuralları daha iyi öğrenmeleri ve uygulamaları,müsabık olmaya yavaş yavaş alışmaları açısından oldukça önem taşıyor.

Bu süreçte velileri daha dikkatli olmaları gerekiyor.Çünkü bu dönemde zaten sporcularda ufakta olsa bir heyecan var.Kendi başlarına kalmaları,kortta kendi kararlarını vermeleri,bu kararların sorumluluğunu taşımaları sporcular için gerçekten çok önemli.

Hayatta ve teniste oldukça önem taşıyan özgüven de işte bu zamanlarda oluşuyor.Bu dönemlerde minik sporculara destek olmakta fayda var.

Anne ve babaların daha olumlu,daha yapıcı konuşmalar,tutum ve davranışlar içerisinde olmaları,sporculara kazanıp kaybetmek yerine , gösterecekleri mücadelenin daha önemli olduğunu hissettirmeleri, sporcuların ilerleyen zamanlardaki hayatlarında oldukça önem taşımaktadır.

Bırakalım onlar maçlarına oynasınlar,kazansınlar veya kaybetsinler ama gerçekten mücadele etsinler,tuttuklarını tenisin etik değerlerini çiğnemeden kopartmaya çalışsınlar.Çünkü kazanacakları en büyük meziyetlerden birisi bu; mücadele etmek,rakibe saygı duyarak onun emeğine saygı duyarak elinden gelen en iyi mücadeleyi vermek.

Anne ve babalar için en önemli şeylerden birisi çocuğunun sağlıklı ve mutlu olmasıdır.Tenis oynayan miniklerin sağlıklı ve mutlu şekilde tenis oynamaları zaten en büyük kazanç.Bu mutluluğun yıllarca devam etmesi için lütfen biraz daha dikkat edelim,hiçbir zamanda unutmayalım onlar daha çocuk.

Herkese sağlıklı,mutlu ve tenisle dolu günler diliyorum.

 

123movies